Millainen on ulkosuomalainen juhannus?

Minut haastettiin kertomaan, miten olen perinteisesti viettänyt juhannusta arabiassa.

Katselen instasta kaikki ne lomalle lompsis- ja grillikuumana päivitykset ja kerään itseni kateusraivon valtaan. Ymmärrän, juhannus on taas kerran siellä ja minä täällä.

Hennot tienvarsikukat, kevyt kesätuuli, se ihana hento suomalainen kesä! 

Tulee pakonomainen tarve imitoida juhannusta.

Juhannus kuitenkin on  ainoa juhla, jonka imitoiminen ei onnistu arabian pätsinkuumassa kesässä, jossa varjon viileydessä +45 astetta.

Tuijotan hetken kaakeloitua parveketta, jolle astuminen aiheuttaa palovammoja. 

Sanon unkarilaiselle miehelleni, että se on juhannus aatto ja huokaan... 

Hänen mielestään juhannus on suomalaisuuden suurin omituisuus. Hän ei ole koskaan ollut juhannusta suomessa, eikä saa kiinni keskiyönauringon hennosta tunnelmasta ja seitinohuesta grillauskännistä.

Suruuni korkkaan viinin ja valitan, että tulisi olla sidukkaa, hän ei edes tiedä, mikä on sidukka. 

Haen kukkakaupasta kaikenkirjavan alennus kukkakimpun ja sitten yönpimeydessä grillaan tulikuumalla parvekkeella kalkkunamakkaraa ja kuuntelen spotifystä suomi-iseklmää.

Yksin saan parvekkeella juhlia. Mies seuraa tilannetta, mutta pitää hyvin selvänä, sekä päänsä, että sen faktan, että ei missään nimessä osallistu juhlallisuuksiin. 

Googellan hukkuneiden määrät ja muut onnettomuudet ja murjotan, kun ei ole saunaa. Mies käskee minun mennä kuntosalin saunaan ja pulahtaa uima-altaaseen ja minä karjun hiprakassani, että ei ole sama asia ja nyt olis parempi poistua minun mittumaaritista. 

Nyhdän kukkakimppua, jauhan entisistä poikaystävistä ja kerron juhannustaioista.

Monologini kestää niin kauan, kunnes miehen mielestä laulan liian lujaa ajetaan me dandemilla, ja että jos ei hän, niin sitten uskonpoliisi katkaisee hyvin pian juhlintani ja varsinkin salkotansin taloyhtiön palmun ympärillä.

Parvekejuhannus suljetaan ja keittiössä tursotan grilissä kuivuneen kalkkunamakkaran päälle edelliskesänä maahan salakuljettua turunsinappia. Kulinaristisesti tarkasteltuna yhdistelmä on huono, mutta olen tyytyväinen että juhannus tuli huomioitua.

Kommentit

Suositut tekstit