Seksin tappajat jalkaan ja känni päälle!


Tänään tämä pösilö kotirouva joutui hetkeksi heräämään todellisuuteen ja jättämään simpukankuorikokoelman kiillotuksen ja järjestelyn myöhempään ajankohtaan.
Entinen kollega laittoi Facebookkiin adressin allekirjoitus pyyntöineen, joka sai minussa aikaan suuremman tunnekuohun, kuin jos olisin katsonut maratonina kaikki Satuhäät-ohjelman tuotantokaudet.

Niille lukijoille, jotka eivät tunne minua tarpeeksi hyvin, että heti ymmärtäisivät mitä tarkoitan tällä vertauksella, pieni selvennys kenties paikallaan. Ennätykseni on katsoa Satuhäät ohjelmaa 4 minuuttia 20 sekuntia ilman raivokohtausta. Täydellisenä ravintola-alan ammattilaisena ja pitkän työkokemuksen omaavana henkilönä olen myös itse järjestänyt muutamat hääjuhlat. Mutta tässä ohjelmassa, kaiken maailman töhöt räpeltävät juhlia kasaan ilman tietoa, suunnitelmaa tai minkäänlaista käsitystä siitä, miten juhlat järjestetään. 
Olenkin ajatellut ehdottaa Ylelle uutta ohjelmaa Helenan häät, jossa minä valistaisin töhöjä juhlanjärjestäjiä, kuinka täydelliset häät tulee tehdä. Käsikirjoitus on vielä kesken, joten ohjelma ei ehkä kerkeä ensikesän tuotantoon. Mutta tällä halusin siis vaan selventää, adressin minussa aiheuttamaa tunnekuohua.

Tämä samainen tunnekuohu sai minut alta aika yksikön napsauttamaan wordin auki ja tekemään uuden aluevaltauksen tällä huimalla kirjoittajanurallani. Tässä se tulee, Helenan ihka ensimmäinen poliittinen mielipidekirjoitus.

Eräs nimeltä mainitsematon sisäministeritär on siis kaikessa viisaudessaan tullut siihen päätelmään, että ravintoloiden aukioloaikoja tulisi supistaa, yleisen hyvinvoinnin ja järjestyksen ylläpitämisen vuoksi.
Monilla ihmisillä on minun mielestäni typeriä ideoita, eivätkä ne saa maailmaani järisemään. Mutta koska kyseinen leidi kiikkuu vallankahvassa, pelko heräsi ja tunteet kuohahtivat pintaan ja hiukan myös pinnan yli.
Haluan nyt sanoa julkisesti mielipiteeni, viinasta, baareista, ministereistä, maailmankaikkeudesta ja kaikesta, kuten Douglas Adams aikoinaan.

Ministerittären ajatuksen punainen lanka on kaiketi siinä, että sulkemalla ravintolat ja yökerhot aikaisemmin vähennetään niiden aiheuttamia ongelmia järjestyksenpidossa ja ihmisten liika juomista. Koska mitä ilmeisimmin ministeritär ei ole viimeaikoina tehnyt kattavaa yökerho kierrosta ja näin olen perehtynyt suomalaisen juomakulttuurin saloihin. Ehdotankin hänelle kulttuurimatkaa ravintolaan esimerkiksi minun ja entisten kollegoideni kanssa, jotta hänen silmänsä avautuisivat. Minulla on kuitenkin tunne, että kollegoideni kisakunto on sitä luokkaa, että kyseinen ministeritär luovuttaisi, ennen kuin päästäisiin edes ravintolaa edeltäville etkoille. Niinpä päädyn esittämään asiaa näin kirjoituksen voimin.

Toisin kuin muut eurooppalaiset, suomalainen bile hile juo jo ennen ravintolaan saapumista, juomien kovan hintatason vuoksi. Tämän toimintatavan takia ne suomalaiset, jotka haluavat juoda sosiaalisesti ystävien kanssa, saavat moisesta käytöksestä palkkioksi pinoittain häätöuhkauksia ja vihaisia katseita naapurin mummoilta. Sillä saattaa hyvinkin olla, että tällainen pieni tissuttelu ennen ravintolaan lähtöä aiheuttaa sosiaalisissa ihmisissä äänekästä puhetta, naurua ja muuta melua.
Voittajaksi ja naapurien ystäviksi tässä kisassa nousevat ne mörököllit, jotka eivät välitä sosiaalisuudesta vaan ottavat reilut pohjat ennen ravintolaan menoa yksin kalsareissaan ja aiheuttavat naapureiden harmiksi vain yksittäisen tömähdyksen, kun kännipäissään kiskovat bilehousut jalkaan ja tasapainon horjuessa, sekä puntien mennessä ikävästi solmuun kaatuvat lattialle.

Mutta kuitenkin sosiaalinen bile hile joukkoineen ja yksittäinen puntteihinsa sotkeutunut mörökölli päätyvät kaikki samaan ravintolaan. Bilehileet pitävät iloista mekkalaa ravintolassa juovat ja tanssivat. Mörökölli mököttää nurkassa. Kun baari sitten sulkeutuu neljältä, bilehileet kipittävät kotiinsa tai jatkoille. Mörökölli vetää herneet nenään kun tajuaa, että ei koko illassa ole löytänyt ensimmäistäkään juttu seuraa. Hän nostaa kadulla metakan, häiriköi ohi kulkevia ihmisiä ja kusee porttikonkiin. Lopulta poliisilla menee Mörökölliin hermo ja he korjaavat hänet parempaan talteen.
Näin kulkee kaksi erilaista ravintola iltaa.

No mitä sitten, jos ravintola menisi aikaisemmin kiinni? Todennäköisesti Mörökölli nostaisi taaskin metakan, tökkisi ohikulkevia naisia tisseihin ja kusisi kruunaavaksi lopuksi porttikonkiin ja päätyisi yhä edelleen putkaan. Bilehileet taasen eivät varmastikaan lähtisi kotiinsa vaan kikattaen ja laulaen tarpoisivat läpi kaupungin, kaikkia häiriten takaisin aloittelu paikkaan, jossa ilonpidollaan ja parveketupakoinnillaan keräisivät uuden erän naapurien valituksia. 

Että mikä olisi hyöty ravintolan aikaisemmasta sulkemisajasta? Tietenkin kun ravintola sulkeutuisi aikaisemmin, ei tarvittaisi niin paljon henkilökuntaa, joten liuta ravintoalan paatuneita kyyppäreitä vapautuisi muihin tärkeämpiin töihin. Ainiin, mutta mihin ne sitten menisivät, kun tehtaat myydään ulkomaille, ja kaikki isot firmat irtisanovat henkilökuntaansa? Työttömyyskassa on ainoa jossa tilaa riittää. Ja kun ravintoloiden hinnat ovat kalliita verotuksen takia ja aukioloajat supistettu, niin entiset kyypparithan voisivat sitten lisääntyneen vapaa-ajan turvin mennä tehdastyöläisten ja Nokian entisten insinöörien kanssa pussikaljalle puistoon, kun rahat eivät muuhun enää riitä.

Sieltä ei sitten kannata pohjien ja jatkojen välissä pariksi tunniksi ravintolaan vaivautuakaan, mukavahan siellä on puistossa kuppia kumota. Ja ravintolaan meno aiheuttaisi vain sen, että menettäisi paraatipaikan puistonpenkiltä ja joutuisi loppuillan istumaan räntäsateen mutaamalla nyt jo hiukan örveltävän juhlakansan turmelemalla nurmikolla.

Ja puistossa olisi ihanaa. Kukaan ei sanoisi, että viimeinen drinkki oli liikaa tai kantaisi niskapersotteella ulos ihan ilman syytä! Saatikka tarkistaisi, että joukon hännimäisellä on ikää ottaa huikkaa pullosta. Nuortenkaan ei tarvitse enää etsiä viinanhakijaa, kun saisivat epähuomiossa juomatta jääneet drinkin pohjat itselleen, ihan sieltä omasta lähipuistosta.

Ja kyllä tämä suomikuva olisi sitten kiva näyttää Japanilaisille turisteille kesällä, paljon kivempi kuin kattava palveluketju ja töissä käyvät ihmiset, jotka satunnaisesti juovat. Ajetaan alas vaan tehtaiden, armeijan, kuntien ja Nokian lisäksi myös palvelualat.
Kivasti sitten istutaan sulassa sovussa kaikki puistonlaidalla. Katoaa siinä samassa tuloerotkin ja saadaan samalla myös tasa-arvo asiat kerralla kuntoon.  Ollaan kaikki yhtä PA, yhtä masentuneita, ja jos viimeisen tenupullon nappaa lapsi tai nainen, niin samalla lailla turpaan, kuin ketä tahansa miestä tai vierasta sikaa.


Toisaalta tässä lakiehdotuksessa on sittenkin järkeä, sillä poistuu monet ongelmat. Poistuu ruuhka päihdehuollosta, kun kenenkään ei tarvitse mennä katkolle, että pääsisi taas lomalta töihin, koska ei ole mitään töitä. Kun ei ole ravintoloita ei ihmiset jakaannu niihin joilla on varaa ryypätä sosiaalisesti ravintolassa ja niihin kellä on varaa vain ostaa kaljaa kotiin. Kaikilla on varaa istua puistossa eli yksinäisyys katoaa ja syrjäytyminen. Lapset eivät unohdu yksin kotiin, kun vanhemmat lähtevät baariin, puistoon ei ole ikärajaa lapset voi ottaa mukaan ja näin myös sosiaalitädit voivat laittaa laputluukulle ja tulla bileisiin mukaan. 
Ihmisiä ahdistaa ja koko työttömyystuki menee keskikaljaan, ei tarvitse enää tehdä ruokaa, kun maha turpoaa oluesta. Voidaan siis sulkea myös kaupat. Ja miksi yksittäinen päänsä kolhinut juoppo lähtisi puistosta muiden seurasta yksin terveyskeskukseen paikattavaksi, kun lääkäri voisi kanssa tulla puistoon, toisi tullessaan lääkintä spriit ja ottaisi muiden mukana huikkaa ja lätkisi tarvittaessa laastareita ruhjeisiin. Ei meinaan olisi enää työterveydessä ruuhkaa, sairaslomalaput olisivat tarpeettomia.

Tällä lailla yhteishengessä ongelmat ratkaistaan, puistoitetaan suomi ja poistetaan turhat kuntarajat, palkkaerot ja uraputket. Ei istuta enää sivistyneesti ravintolassa vaan ryypätään työttöminä joukolla puistossa.

Itse olen kuitenkin ministerittären linjasta poiketen järkeillyt niin, että ainoa hyvä syy juoda on se, että hallittu juominen tekee meistä sosiaalisempia. Kaikkiin muihin ongelmiin juominen on huono lääke. Harvassa on ne ihmissuhteet, jotka on pelastettu viinalla, tai sairaudet joiden kipuihin viina olisi tuonut oikeaa helpotusta, seuraavana aamuna lääkitystä tarvitsee usein vain lisätä.
Millä ihmeen järjellä siis on hyvä vaihtoehto poistaa niitä sivistyneen juomisen paikkoja? Niitä missä alkoholia periaatteessa käytetään oikein, valvotusti ja sosiaalisuutta lisäämään ja puhtaasti hauskan pitoon. 
Juominen tuskin loppuu ravintoloita sulkemalla. Ihmiset tuskin esimerkistäni huolimatta lyöttäytyvät yhteen ja ilakoivat puistossa. Totuus on se että menetämme työpaikkoja, syrjäytyminen lisääntyy ja samalla myös yksin mörököllinä ryyppääminen. Kohta suomi on täynnä yksin kotona kalsareissa kännääviä mörököllejä. Sitäkö me sitten kutsumme sivistyneeksi juomiseksi? Ryypätään yksin, masennutaan mutta kuollaan ainakin muita häiritsemättä kalsarit jalassa!

Kommentit

Suositut tekstit