Neljästoista luukku, Lucia


-Svanskii tänään on Lucian päivä!
-Mikä se on?
-No se on sellainen yksi joulupyhä, silloin kuljetaan kynttilät päässä.
-Helena minulla ei todellakaan ole energiaa tällaiseen nyt! Minun pitää budjetoida ja leimata papereita, voitko kiduttaa jotain toista, noilla sinun keksinnöilläsi?
-Ei se ole mikään keksintö Lucian päivä on oikeasti olemassa.
-No kuka sitten oli tämä Lucia ja miksi tällaista ”kynttilät päässä” juhlaa muka vietetään?
-Mitäs uskontoa se sinun sukusi taas olikaan? Se on kuule katollinen pyhimys?
-On vai? kuule luulen, että se oli Maria ei Lucia!
-Kuule Lucia oli italialainen nainen, joka jostain syystä murhattiin sänkyynsä ennen, kuin se ehti heräämään ja sitten jostain toisesta syystä, sillä oli ne kynttilät päässä ja se rupesi tuomaan valoa kansalle ja kulki yöpaidassa.
-Sinulla on taas faktat ja omat sadut sekaisin. Keksit tuon ihan itse!
-En keksinyt! Ruotsalaiset juhlii tätä Luciaa joka vuosi.
-Siis Helena voinko tiivistää Italialainen pyhimys… ja katolinen korjasin Svanskia. Svanski jatkoi tiivistystä. Kulkee kynttilät päässä ja tuo valoa ruotsalaisille. Helena minä en jaksa tänään näitä ”Svoindhundin tapauksia”!
-Ei tämä ole mikään Svoidhundin tapaus!
-No onhan sepität taas jotain oma keksimiäsi legendoja ja luulet, että uskon ne.
-Svoindhund keksi turskanperkauskoneen 1800-luvulla ja poltti tanskan juutalaiskorttelit..siis jos olisi ollut todellinen henkilö, mutta kun ei ollut, Lucia taas oli!
-Ai oikea henkilö murhattiin sänkyynsä italiassa ja kulki sitten kynttilät päässä ruotsissa?
-Niin…
-Helena myönnä jo, että olet hävinnyt!
-En myönnä, koska en ole keksinyt tätä itse!
-No ihan se ja sama! Kiellän Lucian päivän juhlimisen! Keskity nyt vaan siihen tulevaan jouluun ja ripusta niitä palloja!

Lucia valoa hohtaa,
On Svanskilla sivistyksessä aukko tässä kohtaa.
Kynttilät päässä kulkee,
Svanski korvansa taas sulkee.
Minä neroudellani loistan,
Svanskin sivistyksestä mustan aukon poistan.

Joulumysteerin 14. Luukku
(lapsille ja lapsellisille, ei perustu suoranaiseen faktaan)

Laiska-kissa lääkärinä

Papukaija istui sohvan nurkassa käärittynä villahuopiin ja vapisi. Tontun mielestä sillä ei ollut suurempaa hätää, se oli vain ottanut liian vakavasti kylmänilman harjoittelun. Helena ei ollut asiasta aivan yhtä varma, vaan yritti hoivata papukaijaa parhaansa mukaan. Ja Svanski karjui! Ensinnäkin hän oli vihainen siitä, että papukaija oli usutettu lentämään tunti tolkulla pakastimessa ja toisaalta hän oli vihainen siitä, että Tonttu ei suostunut ymmärtämään, että navigaattoria ei voisi viedä sairaalaan.
”Mutta pakko se on viedä!” Jänkytti Tonttu. ”Se ei ole koskaan ollut näin sairas!” Svanskin hermo alkoi jo savuta. ”Sairas! Ei navigaattorit ole sairaita! Jos ne eivät toimi, ne ovat rikki! Ne voidaan korjata kuntoon, siihen tarvitaan mekaanikkoa, ei sairaalaa!”
Mutta Tonttu oli kovin huolissaan vanhan matkakaverinsa tämänhetkisestä tilasta. Se silitteli navigaattoria hellästi ja huokaili. Silloin Helena heltyi ja vinkkasi Svanskille: ”Ehkä meidän ei tarvitse viedä navigaattoria sairaalaan?! Mehän voimme soittaa sen yhden lääkärin tänne kotiin.” Svanski katsoi Helenaa hölmistyneenä: ”Minkä lääkärin? Oletko seonnut? Ne maksaa mansikoita!”
”No sen spesiaal-lääkärin! Vinkkasi Helena uudestaan. Vihdoin Svanski tajusi ”aijaa juu, se spesiaaal lääkäri, juu soita se.”
Helena otti puhelimen ja meni toimistoon tekemään pari tärkeää puhelua lääkärin paikalle saamiseksi. Papukaija raakkui sohvalla: ”Voisiko se lääkäri tutkia minutkin?” Mutta Svanski tyrmäsi papukaijan vaateet heti alkuunsa. ”Sinua ei vaivaa kuin tyhmyys, et tarvitse lääkäriä, tarvitset ympärivuorokautisen valvonnan!” Sihisi Svanski.
Pian Helena palasi lääkäri mukanaan. ”No johan oli nopeaa toimintaa” irvaili Svanski. Tonttu ei tajunnut lääkärin saapumisen nopeutta, hänestä oli vain parempi, mitä nopeammin navigaattori saataisiin kuntoon. Töitä oli paljon tekemättä.
Lääkäri tutki Navigaattoria pitkään ja hartaasi ja istuutui välillä miettimään ja rapsutti tassulla korvansa tausta. Lopulta hän päätyi diagnoosiin. ” Siiiinä ooon viiiikana seee, eeettä aaaku oooon paaalanut, vaaihdetaaan aakku ja taaas toooiiimii”
Tonttu oli huojentunut, ”niinkö, sekö vain on vikana, voitteko suorittaa operaation?” ”Kyyylä sooitan vaain varaooosa paaankkiin.”
Operaatio suoritettiin lääkärin ammattimaisin ottein ja navigaattori saatiin taas paremmalle tolalle. Helena saatteli lääkärin ovelle. ”Kiitos laiska-kissa, hyvin vedetty esitys!” ”eiii miitään, iilo ooli miinun puuoleella!” Laiska-kissa sai palkaksi maitoa ja Tonttu toimivan navigaattorin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Turvaverkko

He eivät tienneet mitä tekivät.....

Tynnyri pumpulia.