Kahdeskymmenes luukku, Siivoojan vapaapäivä


Eilen heräsin aamulla anivarhain ja olin valmiina energiaa puhkuen vahtimaan joulusiivousta. 
Join siinä aamutuimaan kupin kahvia kun odottelin siivoojaa, häntä ei kuulunut. Tein toisen kupin kahvia, join sen, kirjoitin blogia ja join vielä kolmannen kupin kahvia, mutta siivoojaa vaan ei kuulunut eikä sen puolin näkynytkään.
Yritin arvon rouvalle soittaa, että missä mahtaa pyyhältää, mutta en saanut minkäänlaista vastausta puhelintiedusteluihini. Kun päivä oli venynyt jo puoleenväliin, luovuin lopulta toivosta, että hän koskaan tulee, ainakaan sinä päivänä ja ikään kuin siirsin joulusiivouksen problematiikan seuraavaan ajankohtaan. Minä en imuriin tartu, en ainakaan ihan vielä…

Tänään sain sitten tulkin avulla siivoojaani puhelinyhteyden ja kyselin, että mitä oikein tapahtui mun Joulusiivoukselle? Siivoajalla oli vastaus takataskussa ja heittikin sen muitta mutkitta heti kehiin. Toissapäivänä oli Qatarin itsenäisyyspäivä, hän ei isänmaallisena ihmisenä, tee työtä itsenäisyyspäivänä tai sen suurremin sen jälkeisenä päivänä.
No mikäs minä olen kenenkään patrioottisia hetkiä pilaamaan, mutta heitin silti kaksi lisäkysymystä, en ihan noin helpolla ajatellut siivoojaa päästää pälkähästä. Olenhan entinen esimies, työntekijöiden puhuttelu on minulle tuttua kauraa! Aloitin ivallisen ironisesti, olin mielestäni ovelalla tavalla ilkeä pomo.

Helena: "Sinä olit kotoisin, mistä maasta? Muistaakseni Sudanista? Ja minkä ihmeen takia sinä yksityisenä yrittäjänä toimiva siivooja, sitten sovit siivouksen tällaiselle suurelle pyhäpäivälle?"
Siivooja: ”Jos en olisi sopinut siivousta, en olisi saanut ylimääräistä vapaata!”
Helena: ”Mitä logiikkaa tuo on? Maksaako valtio sinulle jotain tukirahaa, jos pidät vapaata itsenäisyyspäivänä?”
Siivooja: ”Ei.”
Helena: ”Niin millä logiikalla et sitten olisi saanut tätä vapaapäivää jos olisit sopinut siivouksen jollekkin muulle päivälle?”
Siivooja: ”Sillä logiikalla, että jos ei ole työtä kyseisellä päivällä, niin silloin se on vain normaali vapaa. On oltava työ jonka voi jättää tekemättä, saadakseen erikoisvapaan.”

Siivoojan logiikka yllätti ja ylitti, jopa mun suurimmat loogiset pohdiskelut… pakko oli myöntää, että ovelaa päättelyä hän osasi kyllä harrastaa.

Helena: ”No koska sitten tulet tekemään tämän siivouksen?”
Siivooja: ”En aio tulla ollenkaan.”
Helena: ”Mitä helvettiä?!” (anteeksi kielenkäyttöni, mutta pinna paloi)
Siivooja: ”Jos tulen tekemään sen siivouksen jälkikäteen, menetän vapaani!”
Helena: ”???? MITEN NIIN????”
Siivooja: ”Koska silloin kyseessä on vain vapaan siirtäminen. Aito lisä vapaa tulee siitä, että sen päivän työ jätetään täysin tekemättä!”

Mä halusin niin kuristaa tuon naisen ja antaa sille sen seitsemät potkut. Mutta en voinut, koska uuden siivoojan löytäminen on haastavaa, sillä kyseessä on siivousrinki ja asuntojen sijainti vaatii siivojan taustojen tuntemista ja suurta luottamusta. Tämä rouva tunnetaan ja kaikkeen muuhun hänessä voi luottaa, paitsi siihen että hän saapuu sovittuna ajankohtana paikalle.

Mä yritän tehdä siivoojalle selväksi, että vaadin mun asunnon siivouksen tehtäväksi ennen 23 joulukuuta tai, tai…. no jätin lauseen kesken tuhon mahtipontiseen tai sanaan, koska mitään uhkakonstia minullahan ei ollut.

Siivooja: "Se on kyllä vähän hankalaa…"
Helena: "Perkele! Kävithän siivoamassa Svanskin kollegallakin! Miksi et tule meille?"
Siivooja: "Kollegalla on sotkua, teillä ei."

Hämmenyin siinä määrin, että menin täysin sanattomaksi, mihin mun taloudenpito on mennyt, kun siivoojakaan ei suostu tulemaan, koska on liian siistiä siivota? Ilmeisesti olen jossain onnistunut…
Päätin käyttää siivoojan omaa ajattelua apunani saadakseni joulusiivoukseni. Sillä koin sen nyt tarvitsevani… ja periaatteesta en halunnut hävitä tätä väittelyä tuolle katalalle naiselle, joka näin julmasti yrittää viilata mua linssiin.

Helena: "Voinko kenties tilata ennakkoon helmikuun toisen viikon siivouksen, sanotaan vaikka... ensi torstaille?"
Siivooja: "Hetki vaan…. no se onnistuu kyllä."

On hetkiä jolloin minusta tuntuu, että tämä ei ole todellista, olen jossain piilokamera tv:ssä ja nämä ääliöt on oikeasti ammattitaitoisia koomikkoja…
No torstaina siivotaan… jollei joku yllättävä tammikuun juhlapyhä pilaa sitäkin, koska samalla logiikalla voi hän perustella senkin vapaaksi!

Monttu auki jään,
Kun siivooja sekoittaa mun pään.
Selityksiä sillä riittää,
Niistä pölykoirat kuorossa kiittää.
Joulusiivous ei valmiiksi koskaan tuu,
Onneksi tammikkuun siivous sentään onnistuu.

Tämä on Sissi, hänestä joulussa tärkeintä on kimaltelevat koristenauhat...
Hän on  oivaltanut  keskittyä niihin tärkeimpiin asioihin!

Kommentit

  1. intopiukeana olin avaamassa uutta luukkua kalenterista - mutta mitä! Se nukkuu vielä! ;)

    VastaaPoista
  2. Mä tiedän! Mun upee, joka-yö-kolmelta-aukee-uusi-luukku-rytmi meni pari päivää sitten totaalisen sekasin... Mutta hei ajatellaan positiivisesti, Enemmän kaaosta = parempia tarinoita :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kommentoi, kerro omia kokemuksiasi aiheesta, Ihmettele elämää muuten vaan tai tee kinkkisiä lisäkysymyksiä. Vapaa laatikko tässä siihen. Itäeurooppalaista mallia oleva sensuuri tässä päällä, joten eka luen nää itte ja vasta sitten julkasen... jos julkasen :)Mielellään kuulisin palautetta..pliis diplomaattisesti kuitenkin

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Turvaverkko

He eivät tienneet mitä tekivät.....

Tynnyri pumpulia.